fbpx

Блог

Які соуси для суші смакують краще і як їх обирати
21
жов
2019
empire sushi

Японська їжа – це не тільки роли, супи чи локшина, а ще й соуси. Знайомимо вас з їх історією та вибором відомих соусів для суші, які можна спробувати в Імперії Суші.

Які соуси для суші смакують краще і як їх обирати?

Історично склалося, що будь-яка страва світу асоціюється не тільки з характером країни чи національності, але й з соусом. А особливо це стосується японської кухні і соусів до суші. Вони надають інгредієнтам та їжі новий смак та інколи завершують оформлення. Згадайте тільки італійську кухню з її досконалим соусом болоньєзе або бешамель. Чи може ви уявити пасту без соусу? Звичайно, ні.

empire sushi

З азіатською фуд-культурою така ж справа. Сьогодні говоримо про Японію та звичні вже для нас японські страви. Роли, нігірі, сашимі – не були б такими насиченими та яскравими без основного елементу – соусу для суші. У японській кухні існує декілька різних варіантів соусу. Одні підкреслюють гостроту, другі – солодкувату пряність, а інші – розкривають роли чи суші.

Традиційний підхід до прийомів їжі та культура споживання говорить саме про те, що японці підходять до поєднання інгредієнтів та заправки з особливою прискіпливістю. Ви ніколи не побачите там «просто майонез» чи «просто кетчуп». Завжди до кожної страви буде окремий соуси до суші. Для приготування, подачі та споживання.

Які існують соуси для суші?

1. Соєвий соус. Головний персонаж всіх кулінарних історій. Він чудово комбінується з м’ясом, рибою та птицею. Використовують для маринаду, заправки салату, для приготування супів та як окремий елемент для подачі. Соєвий соус – низькокалорійний продукт та налічує в собі вітаміни, мінерали та амінокислоти. А отже – можете не хвилюватися про зайву вагу або погану реакцію вашого організму. Це найпопулярніший соус для суші. Він солонуватий, пікантний на смак та трішки солодкуватий. Створюється соєвий соус методом бродіння. У складниках – відвар із бобів, пшеничні зерна та сіль. Головний момент у приготуванні – це час бродіння, саме завдяки йому соєвий соус отримує такий колір і насиченість.

2. Теріякі займає другу позицію серед інших соусів для суші. Його використовують для подачі курки, салатних заправок, ним поливають суші та роли. Готують на основі соєвого соусу, поєднуючи з цукром, медом та японським вином мірін (але частіше замінюють винним оцтом). Після цього до соусу додають сушений часник, імбир і проварюють на слабкому вогні. Їжа, полита теріякі, має насичений підкопчений та солодкуватий смак.

3. Унагі – соус для суші, який подається до страв із вугра. За правилами японської кухні подають його тільки до риби. Чому? Бо в його основі є рибний бульйон. Ще до нього додають соєвий соус, мед, цукор, вино та спеції. Частіше за все унагі використовують з вугром та окунем. Але, в цілому, можна їсти з будь-якою білою рибою.

4. Кімчі – густа та гостра заправка. У складі – імбир, яблуко, червоний гострий перець та прянощі. Він підходить не всім. Скоріше – його обирають за покликом пригод. Тобто якщо ви фанат гострих відчуттів, тоді цей суші-соус точно прийде вам точно сподобається.

5. Спайсі відноситься також до сім’ї соусів з гостротою. Безумовним аргументом буде те, що зі спайсі їжа отримує інакшість. Частіше за все цей соус додають до салатів як заправку, супів, ролів і, звичайно, до гунканів – один із різновидів суші, які схожі на кораблики. Особливість спайсі соусу в простоті та легкості приготування. Для нього використовують такі інгредієнти: соус-паста кімчі, японський майонез і трішки часнику.

6. Васабі – ще один популярний соус у японській кухні, який створений з одного сорту хріну, висушений та перетертий. Відомий нам за гостротою та притаманним йому зеленим кольором. Ним прикрашають основні страви – роли та суші.

7. Устричний соус стає все більш популярним і використовується загалом для смаженого рису та локшини. Але не для риби та курки. Густота та солонуватий присмак з’являється через комбінацію води, цукру, солі та концентрату устричного бульйону.

empire sushiempire sushi

Поєднання соусів: як і з чим

 

При вживанні ролів головне пам’ятати, щоб для них був правильно підібраний соус для суші. Наприклад, соєвий соус подають майже з усіма першими та другими стравами. Його не треба перемішувати з васабі, бо перебивається смак риби та ролів загалом.

Також важлива порада: будь-який соус покращує та погіршує смак страви. Тому будьте обачливі та не намагайтеся, до прикладу, м'ясо з’їсти з унагі. Або устричний соус додати до риби. Це зіпсує не тільки загальне враження від їжі, а й уявлення про те, якою має бути комбінація з рибою.

Специфіка японської кухні демонструє, що страва не може існувати окремо від соусів. Кожен із них виконує свою функцію – робить їжу солодкою, солоною, гострішою або просто прикрашає, щоб візуально вона була довершеною. Щоб в цьому переконатися, замовляйте свою улюблену страву з швидкою доставкою Імперія Суші у Вінниці.